YEME IÇMEDE SIRAYA DİKKAT ETMEMEK
Et,yumurta,peynir gibi proteinli yiyecekler midede hazmı uzun süren besinlerdir.Tatlılar ve meyveler midede fazla kalmadan bağırsağa geçerek birinci hazmını burada tamamlar. Su ise midede vücut ısısına ulaştıktan sonra doğrudan bağırsağa geçer.Demek ki önce su içmeli sonra birlikte yemek şartı ile meyve veya tatlı sonra salata ve yemek yenmelidir. 2 çeşit yemek yeniyorsa hafif ve sulu olanı ağır ve kuru olanlar önce yemek tercih edilir. Önce yemek sonra meyve veya tatlı yenirse meyve veya tatlı hazmını tamamlamak için bağırsağa geçemez, midede mayalanır veya çürür. Ve gaz oluşturur. Kur'an-ı Kerimde bu tertibe riayet edilmiş "beğendikleri meyveleri ve arzu ettikleri kuş etlerini dolaştırırlar" buyurarak et meyveden sonra takdim edilmiştir. Yine "Ve size manna ve selva indirdik" buradaki helva yani karbonhidrat bıldırcından yani proteinden önce gelir.
İbni Sina sabah ekmek yiyenlere, eti akşam yemeği tavsiye ederdi. Ekmek ve et arasındaki vakit dilimi bu kadar uzun olmalıdır. Etle birlikte mutlaka ekmek yenecekse önce ekmeği et suyuna batırarak yemeli sonra et yemelidir. Yemekten sonra su içince aynı şekilde su bağırsağa geçemez, midenin genişlemesine, mide asidini seyrelip zayıflamasına, hazmın uzamasına, zorlaşması ve bozulmasına sebep olur.Yemek arasında su içmek de doğru değildir. Çünkü yemekte su içen yemeği iyi çiğneyemez. Gerektiği kadar çiğnenmemiş yemek,mideye, bağırsağa ve dalağa zarar verir.
Yemekten 1,5 saat sonra su içmek daha uygun olur, zaten 1,5-3 saat sonra midenin hazmı sona yaklaşınca yani yemek ikinci hazma hazır hale gelince insanın su istemesi normaldir. Su içmek için doğru zaman dilimi de budur. Araf Suresi 31 ayette "Yiyin için,fakat israf etmeyin" buyurulmuştur .Bu ayette de için emri yiyin
emrinden sonra gelir. Ancak yemek kuru ise, o zaman çiğneyip yutulan her lokmadan sonra bir yudum su içmek de zarar yoktur. İsteyenler yemekten sonra birkaç yudum su içebilirler.