Bel fıtığı ve boyun fıtığı

Bel, kişinin vücut hareketlerinin yapılmasını sağlayan, vücudun yükünü kalçadan bacaklara aktaran önemli bir yapıdır. Bel bölgesinde beş adet omur bulunur. Omurlar, omuriliğin ve sinir yapılarının korunmasında büyük öneme sahiptir. Bu kemik yapılarının arasında belin esneyebilmesini ve kişinin hareket edebilmesini sağlayan diskler, eklem yapıları ve yumuşak dokular bulunur.

Diskler, omurları birbirine bağlayan bir tür kıkırdak yapısıdır. Disk, her iki omurun arasında yer alan, içi jel kıvamında ve dış kısmı daha sert bir kılıfla kaplı olan bir dokudur. Diskler, omurlar arasında yastık görevi görür ve gövde ağırlığının omurlara eşit olarak yayılmasını sağlar. Pek çok farklı sebepten dolayı disklerde bozulmalar meydana gelebilir. Bel fıtığı da disklerdeki yapısal bozulmalardan kaynaklanan rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Farklı bir deyişle diskin dış kılıfında oluşan bozulmalara bağlı olarak diskin içindeki jelsi yapı dışa doğru kayar. Omurun sinirlere bası yapmasına bağlı olarak bel fıtığı olarak adlandırılan rahatsızlık ortaya çıkar. Bel fıtığı belirtileri arasında bacak ağrısı ön plandadır. Bel fıtığı, diskin sinir üzerinde yaptığı basının şiddetine bağlı olarak kalça ile diz arasındaki uyluk bölgesinde ağrı, karıncalanma, uyuşukluk ve güçsüzlük gibi şikayetlere de yol açabilir.

Bel Fıtığı Nedir?

Omurga, omur olarak adlandırılan birbirine bağlı bir dizi kemik yapısından oluşur. Her omurun arasında kişinin esnekliğini ve hareket kabiliyetini arttıran diskler bulunur. Disk, omurlar arasında yastık görevi gören, jel benzeri bir yapıya sahip, sağlam bağ dokusudur. Diskin dış katmanı tıp dilinde anulus fibrosus ve iç kısmındaki jel benzeri yapı ise nucleus pulposus olarak tanımlanır. Kişinin yaş almasıyla birlikte diskin iç kısmındaki yapı, su kaybına uğrar ve omurlar arasındaki disk, yastık görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirememeye başlar. Böylece diskin dış katmanı çatlar ve diskin yer değiştirmesine ya da farklı bir deyişle fıtıklaşmasına yol açar. Tıp dilinde lomber disk hernisi olarak tanımlanan bel fıtığı oluşumuna yol açan bu durum, omurgadan geçen sinirlerin basıya uğramasına da neden olabilir. Bu durum da belden kaynaklı bacak ağrısı, uyuşma ve güçsüzlüğe yol açar. Zorlanma, ağır kaldırma, fazla kilo, doğum, travma gibi etkenlere bağlı olarak da gelişebilen bel fıtığı, kişini yaşam kalitesinin düşmesine neden olur.

Bel Fıtığı Neden Olur?

Bel fıtığına yol açan etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sedanter yaşam tarzı: Hareketsiz kalmak, omurga boyunca uzanan tüm kasların zaman içinde zayıflamasına yol açar. Bu durum, bir kısmını vücut kaslarının taşıması gereken gövdenin yükünün, omurlara ve disklere binmesine dolayısıyla bel fıtığına yol açabilir.
  • Kilolu olmak: Obezite ya da şişmanlık, disklerin basıya maruz kalmasına yol açar. Disklerin normal şeklinin kaybolmasına yol açan bu durumda disk fıtıklaşabilir.
  • Ani hareketler yapmak: Kaslar soğukken yapılan ani vücut hareketleri, gövde ağırlığının diskler üzerinde baskı yapmasına yol açar. Bu durum zamanla bel fıtığı oluşumuna neden olabilir.
  • Mesleki faktörler: Ağır fiziksel aktivite gerektiren mesleklerin yanı sıra vücudun uzun süre ile titreşime maruz kalmasına yol açan şoförlük gibi meslekler bel fıtığına yol açabilir. Ayrıca uzun süre hareketsiz oturmak veya ayakta durmak gerektiren meslek dalları da bel fıtığına neden olan etkenler arasında yer alır.
  • Gebelik: Gebelik döneminde anne adayının ağırlık merkezi öne doğru kayar. Omurgaya ek yük inmesine neden olan bu durum fıtık oluşumuna yol açabilir.

    Bel Fıtığı Belirtileri Nedir?

    Hemen her yaşta ortaya çıkabilen bel fıtığına, 30 ila 60 yaşları arasında daha yaygın rastlanır. Bel fıtığı, sıklıkla çok daha hareketli olan L4-L5 ve L5-S1 omur aralarında görülür. Tedavi edilmediğinde yürüyememe, idrar ve / veya gaita tutamama, çabuk yorulma ve iktidarsızlık gibi sağlık problemlerine yol açabilir. En sık görülen bel fıtığı belirtisi bacak ağrısı olsa da rahatsızlığın oluş mekanizması, semptomların farklılaşmasına yol açabilir. Bel fıtığı yaygın olarak şu belirtilere yol açar:
     

  • Kol ve/veya bacak ağrısı: Bel fıtığı, kol ve bacaklara ek olarak kalça ve baldır bölgesinde hissedilen ağrı ile karakterizedir. Bu tip ağrılar öksürme ya da hapşırma gibi ani hareketlerle şiddetlenir.
  • Karıncalanma ve uyuşma: Bel fıtığı, bacaktaki ağrıya ek olarak bacakların birinde ya da her ikisinde karıncalanma ve uyuşukluk hissine yol açabilir. Bunun başlıca sebebi her iki bacakta aynı sinirlerin yer almasıdır. Eğer baskılanan sinir, tek bacağı etkiliyorsa ağrı yalnızca bir bacakta görülür. Ayrıca bacakta, iğne batması ya da yanma da hissedilebilir.
  • Kas zayıflığı: Bel fıtığı varlığında etkilenen sinire bağlı olarak bacakların birinde güçsüzlük ya da incelme görülebilir. Bu durum kişinin yürüyüşünü ve nesneleri kaldırma becerisini olumsuz etkileyebilir.
  • İdrar ve/veya gaita tutamama: Omuriliğin alt ucundaki sinirlerin ve sinir köklerinin sıkışması, kişinin idrar ve gaitasını tutmakta güçlük çekmesine yol açabilir.Tüm bunların yanı sıra bel fıtığı olan kişi, parmak uçlarında durmakta zorlanır. Oturduğu yerden kalkarken ya da yatarken güçlük çeker. Yürüyüş bozukluğu gibi kişinin hareketlerinin sınırlanmasına yol açan farklı sağlık problemleri gelişebilir.

    Boyun Fıtığı Nedir?

    Kişinin uzun süre hareketsizliği, yaşlılığa bağlı disklerde su kaybına bağlı olarak aşınma sonucu meydana gelen yırtılmalar akabinde jelatinöz denilen sıvı omur ile sinir aralıklarına sızmaya başlar. Bunun sonucunda servikal disk hernisi denilen, halk arasında boyun fıtığı dediğimiz bu klinik tablo karşımıza çıkar.

    Boyun fıtığı, boyundan kola doğru yayılan bir ağrı ile devam eder. Aynı zamanda ellerde, kollarda ve parmaklarda uyuşma hissi, ağrı olan kolda kuvvet kaybı yaratır.

    Boyun fıtığının özellikle etkilendiği nokta omurilik olduğu için vücudun alt bölgelerine yayılır. Omurga kişinin vücudunda hem sabit kalması gereken, hem de hareket etmesi gereken bir bölümdür. Bu ikisini aynı anda yürütmeye çalışırken hem dışarıdan gelen uyarılara karşı koyarken bir yandan da vücut ağırlığının dengede kalmasını sağlar.

    Boyun fıtığı her sağlık probleminde olduğu gibi erken teşhis edilen durumlarda basit egzersizler yardımı ile kısa sürede sonuç alınacak bir rahatsızlıktır.

    Ani hareketler, düşme, soğuk havalarda boyun bölgesinin yeterli bir şekilde ısıtılmaması, trafik kazaları, yanlış yapılan masaj teknikleri, taşınabileceğinden daha fazla bir yük taşımaya çalışmak, yüksekte olan bir cismi, o cismin hizasına gelmeden bedeni zorlayarak uzanmaya çalışmak, çarpmalara maruz kalmak, çalışırken veya otururken yanlış pozisyonda durmak, kişinin olduğu yerde uyuyakalması, hayatın içinden çıkaramadığımız stres ve yorgunluk, uzun bir süre klimaya maruz kalmak, otururken çalışma pozisyonu şeklinden kaynaklı basit egzersizlere yer vermemek, uzun bir süre aynı noktaya bakıp sabit kalmak, sigara tüketimi, cep telefonunun yoğun kullanımı, sabit kalmanın sebep olduğu gibi aşırı hareket, genetik, omurgada aşınma ve yıpranma boyun fıtığına sebep olan bir diğer sebepler olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

    Boyun fıtığı dediğimizde karşımıza çıkan en temel belirti boynun belirli bir bölgesinden başlayarak omuzdan kol ve ellere doğru yayılan bir ağrıdır. Bunun sonucunda kolda, ellerde ve parmaklarda uyuşmaya sebep olur.

    Uyuşma sonucunda kişi kol ve ellerdeki güç hissini kaybeder, akabinde bir nesneyi tutmada zorluk yaşamaya bile başlayabilir. Denge problemleri ile karşılaşır. Bu denge problemi sonucunda da düşmeler, yürümede zorlanmalar yaşayabilir. Bazı ağrılar göğsün üst kısmına ve kürek kemiğine de yayılma gösterebilir.

    Bunların yanında kişide görülen en temel belirtiler ek olarak şunlardır;

  • Geceleri uyku esnasında artan ağrı hissi
  • Yürümede denge kaybı yaşama
  • Kaslarda hissedilen güç kaybı
  • Konu ve durumlara konsantre olmada zorluk yaşama
  • Sırt, bacak, kol ağrıları yaşama
  • Kişinin boynunda sertleşme
  • Duyu kayıpları yaşama
  • Gözlerde sinek uçuşmaları başlaması
  • Tek kolda hissedilen ağrı
  • Kişinin kulak çınlamasının oluşması
  • Kişide baş dönmesinin yaşanması
  • Boynun hareket kabiliyetinde zorlanma yaşaması
Bu websitesi Webservis Site Kur ile oluşturulmuştur.