KABIZLIK İÇİN TAVSİYELER

Kabızlık 

Sağlıklı insan, her öğünden sonra büyük abdeste çıkmalıdır. Gün boyu yenen öğün sayısı birden fazla ama büyük abdest günde bir defa ise kabızlık, 2 günde 1 ise sağlığın tehlikede olduğuna işarettir.

Kabızlık, kronik hazımsızlık belirtisi ve bütün hastalıkların ilk basamağıdır. Klozet kullanmak ve koltuk sandalyede oturmak kabızlığı tetikler. Antibiyotikler, antidepresanlar, idrar söktürücüler ve demir kalsiyum içeren ilaçlar kabızlığa yol açar.Parkinson,MS,felç,gibi nörolojik hastalıklarda kabızlık sık görülür.

Kabızlıktan kurtulmak için, öncelikle beslenme düzeltilmeli, 5-6 saatten önce ikinci bir yemek yenmemelidir.Yemekten 1 saat önce bir bardak su içilmelidir. Su bağırsaklardaki kalıntı indirir ve bağırsakları harekete geçirir. Günün son günü saat 17:00-19:00 arası olmalıdır. Saat 21 den sonra sindirim durduğu için hiçbir şey yenmez, yalnız su ve şekersiz bitki çayı içilebilir.

Sağlıklı olmak isteyen, yediği her yemekten sonra büyük abdeste çıkmadıkça bağırsakları rahatlatan meyveler ve salata hariç ikinci bir yemek yememeli, bu kurala ömür boyu dikkat etmelidir.Bol meyve ve salata yemek kabızlığı önler. Yemeğin yüzde 60 ı çiğ olmalıdır. Yüzde kırkı pişmiş yemek ve ekmek olabilir. Örneğin günlük yemek 1000 gram ise 600 gramı meyve, meyve suyu ,salata ve bal oluşturmalıdır.

Bağırsakların çalışması düzene girene kadar her gün öğütülmüş sinameki, sinameki karışımlarından biri, keten tohumu veya magnezyum sülfat devam edilmelidir. Bağırsaklar düzgün çalışmaya başlayınca kullanım haftada bire indirilir ve gerektikçe kullanılır.

Ömür boyu devam eden inatçı kabızlıklıklarda müsil ile beraber lavmanda yapılması gerekir. Lavman duruma göre önce her gün, sonra üç günde bir, sonra haftada bir, sonra 2-3 haftada bir olacak şekilde uygulanır. 

Sinameki Kullanımı

Sağlıklı insanda sindirim artıkları yemekten 24-36 saat sonra bağırsaklardan atılır.

Atıkların bağırsaklardan geçişi yavaşlar ve kabızlık oluşursa, yemekle veya yemekten sonra sinameki kullanılır. Aç karnına içilen sinamekinin müsil etkisi yoktur.

Öğütülmüş sinameki veya sinameki karışımları günün Son yemeği ile veya yemekten sonra kullanılmalıdır 

Sinamekinin dozunu herkes kendisi belirlemelidir. Bu düz öyle ayarlanmalıdır ki sindirim sürecini etkilememeli,sindirimi tamamlanmamış besinin dışarı atılmasına sebep olmamalı, bağırsaklardan gereken hızlı geçişini sağlamalıdır. Sinemakinin dozu doğru ayarlandığında, aldıktan 12-24 saat sonra büyük abdeste rahat çıkmak mümkün olur.

Karışık ve fazla yemek yiyip,yediklerini hızla dışarı atmak için sinameki içenler sindirim kurallarına aykırı hareket etmiş, sindirim sistemini, besini sindirmeden atmaya zorlamış olur. Bağışıklık sistemi, yapılan bu hataya tepki olarak mide bulantısı,karın ağrısı,baş ağrısı, terleme, hatta bayılma ile karşılık verebilir. Ayrıca sindirilmemiş besin bağırsakları hızli geçerken kimyasal dengeyi bozarak bağırsaklarda yere oluşmasına sebep olur.

4 günden fazla süren kabızlığı geçirmek için önce lavman yapılır sonra sinameki veya herhangi bir müshil  kullanılabilir

Mide ve bağırsaklarda yara varsa, sinemaki yerine keten tohumu kullanılır. Yara kapanınca sinamekiye geçilebilir.

Sinameki karışımları 

Kabızlık ve hazımsızlıkta yarı yarıya sinemaki nane karışımı veya 30 gram sinameki ve 15 gram kekik + 15 gram nane karışımı,

Kabızlık-gaz ve hazımsızlık için 30 gram sinemalı + 20 gram anason +10 gram kekik karışım

Kabızlık ve karaciğer zayıflığı için eşit miktarlarda sinameki + Hindiba yaprağı + pelin otu karışımı <

Bu karışımlar öğütülür ve yemek üzerine serpilerek günde 1/2 -2 çay kaşığı kullanılır.

Sinameki öğütüp zeytinyağı ile yutmak büyük abdeste rahat çıkmayı sağlar. Yemekten sonra bir tutam sinemaki çiğnemek de aynı sonucu verir.

Son yıllarda sinamekinin zararlı olduğundan bahsedilmektedir. Bilakis,sinameki herkes için faydalıdır. Önemli olan doğru kullanmayı bilmektir 

Kabızlık devamı

Keten Tohumu Kullanımı 

1 çorba kaşığı keten tohumu taze öğütülür, biraz bal ile karıştırılıp yutulur,üzerine bol su içilir. Bir kahve kaşığı ısırgan otu tohumu, 3-5 diş dövülmüş sarımsak ve yarım çay kaşığı zencefil eklenirse daha etkili olur. Bu bağırsakları çalıştırıp kabızlığı önler,şişkinlikleri indirir,kanı temizler, kansere karşı korur, yaraları kapatır, Veya

1 çorba kaşığı keten tohumu, 100 gram sıcak veya soğuk su ile karıştırılır, üzerine bez sarılıp bir iki saat bekletilir, sabah aç karnına ve/veya akşam yatmadan önce taneleri ile birlikte içilir. UYARI

Öğütülmüş keten tohumu bekletilmez. İçerdiği Omega yağlar şifalı etkisini kaybeder.

Keten tohumu mutlaka en az bir bardak su ile içilmelidir.

Magnezyum Sülfat Kullanımı 

Sabahleyin aç karnına bir bardak suda 1 tatlı kaşığı veya 1 çorba kaşığı magnezyum sülfat eritip içildiğinde bir iki saat sonra büyük abdest gelir. Magnezyum sülfat bağırsakların çalışmasını hızlandırdığı için yemekten sonra değil sindirim tamamlandıktan sonra sabah aç karna içilir. Akşam içildiğinde, sindirilmeyen besin bağırsakları hızla geçerken bağırsakların kimyasal dengesini bozar.

Kan grubu 0 olanlar bazı özel uygulamalarda veya iki haftada bir magnezyum sülfat kullanabilir. A, B ve AB taşıyıcıları ise haftada bir, haftada 2-3 defa veya her gün kullanabilirler.

Kaya tuzu gibi doğal bir tuz olan magnezyum sülfat derin tabakalarda ki toksin ve tuzları çekerek bağırsak yolu ile dışarı atar, ödem çözer,böbreklerin işini kolaylaştırır, organları temizler.

Örneğin, düz bağırsağındaki deformasyondan dolayı 20 yıl boyunca her gün İngiliz tuzu kullanmak zorunda kalan AB grubu bir yaşlı adamın dokuları ve organları, sağlıklı çocukların organları kadar temizdi.

Bu websitesi Webservis Site Kur ile oluşturulmuştur.