MİDE VE BAĞIRSAKLARDA GAZ
İyi çiğnemeden, karışık, birbirine ve mizaca uymayan, sindirim tamamlanmadan yenen ikinci bir yemek ve yemek üzerine yenen meyve midede çürüyerek veya mayalanarak gaz ve asit oluşturur. Basit vakalarda hazımsızlığı ve gazı önlemek için, öğünler arası en az 6-8 saat olmalıdır. Sabah aç karnına su, sebze-meyve suyu içmek, gaz yapmayan meyve, sebze ve yemek tüketmek, mizaca uygun olmayan yiyecekleri terketmek gerekir.
Gazı ve büyük abdesti uzun s ü r e tutmak kabızlığa ve erken yaşlanmaya sebep olur. Rahat gaz çıkartabilmek ve büyük abdesti sağlıklı atmak için en iyi pozisyon çömelerek oturmaktır. Çömelerek oturmak özellikle kolay do ğum yapmak açısından çok önemlidir. Eskiden kadınlar bütün işlerini çö- melcrek yapar, doğumları da problemsiz geçerdi.
Dondurulmuş meyvelerde oluşan kimyasal değişim bağırsaklarda aşırı gaza neden olur. Doğal kurutulmuş meyve, buzdolabında saklanan meyveden daha sağlıklıdır.
Gazı önleyen ve gaz çıkaran güçü ilaçlar
Kimyon, anason, rezene, dereotu tohumu, kakule, kekik ve zencefil öğütülerek, tek-tek veya birlikte yemek üzerine serpilir veya çay ola- rak kullanılır.
' 2 hatta boyunca her sabah 5 gr. öğütülmüş üzerlik tohumu yutmak
gazı önler.
! 30 gr. havlıcan ve 30 gr. zencefil ince kesilir, 10 gr. karanfil eklenir, bir litre suda 10 saat bekledikten sonra 5 dakika kısık ateşte kaynatılır, soğuduktan sonra süzülür. Günde 2-3 defa aç karnına 30-50 gr. su ve bal ile içilebilir. 2 hatta devam edilir.
Ancak, mizaca uymayan, kanşık, hazır ve katkılı yemek tüketen, ye mekten sonra meyve yiyen ve öğünlerin arasını kısa tutanlar asla gazdan kurtulamaz.
Bu websitesi Webservis Site Kur ile oluşturulmuştur.